Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ori se {oka~ka pjesma

Prošle se subote Višnjevcem, prigradskim osječkim naseljem, orila šokačka pjesma, kada su članovi Zavičajne udruge Gibarčana i njihovi prijatelji proslavljali blagdan Svetog Vinka, sveca kojega su štovali diljem vinorodnog Srijema, a bogami i dan-danas rasuti diljem Lijepe naše i diljem svijeta. Okupili su se Gibarčani po 12. put i pozvali u goste svoje prijatelje iz zavičajnih klubova, pa je tu bilo Hrtkovčana, Golubinčana, Slankamenaca, Rumljana, Mitrovčana, Šiđana, Vašćana, Soćana, Morovićana, ali i ljudi dobre volje iz Osijeka i okolice, pa su na simbolički način, nakon što je Martin Kopić zvani Tuna Lekin, orezao jedan čokot vinove loze i zalio ga bijelim gibaračkim vinom, zazvali bogat urod grožđa i obilje vina svim vinarima i vinogradarima, ma gdje bili.
RASUTI DILJEM HRVATSKE: Očenaš je s Gibarčanima i njihovim gostima molio preč. Mirko Novak, upravitelj župe Rođenja bl. Djevice Marije u Višnjevcu, koji je prije dva desetljeća punih osam godina bio upravitelj župe sv. Ivana Nepomuka u Gibarcu i župnik u Erdeviku. »Drago mi je vidjeti vas ovako na okupu, baš kao nekada u Gibarcu, jer svi vaši likovi su mi ostali u sjećanju, mnoge sam od vas krstio, podijelio prvu pričest i sakrament potvrde, a blagoslovio sam vaše kuće o blagdanu Sveta tri kralja. Nažalost, danas ste rasuti u 66 gradova i sela diljem Hrvatske, a čujem da je novi župnik, vlč. Dušan Milekić, za ovaj blagdan Tri kralja blagoslovio samo 26 gibaračkih domova. Preporuka je da nastavite ovu lijepu tradiciju i čuvate vaše običaje i prenosite ih na vašu djecu, jer vidim ovdje puno mladeži i djece, koja su rođena ovdje, u Hrvatskoj, a o vama će ovisiti koliko će se zanimati odakle su i odakle su im preci«, rekao je u kratkom obraćanju Gibarčanima, preč. Mirko Novak.
I mr. Stipa Galović, predsjednik Udruge proizvođača slavonske šljivovice, pohvalno je govorio o Gibarčanima i njihovoj udruzi i njegovanju baštine, o čuvanju sjećanja na svoje selo, koje sada nastanjuju neki drugi žitelji i kane mu promijeniti ime. 
NAGRADE I SKUPŠTINA: Godišnju nagradu Zavičajne udruge Gibarčana dobio je Pera Tomić, nekadašnji golgeter gibaračkog nogometnog kluba, mladić koji je nogometnu loptu cako i u zagrebačkom Dinamu, bio standardni napadač drugoligaša iz Čepina i sad još nosi kapetansku vrpcu u NK »Gibarac 95« u Čokadincima. Nagrade su još zavrijedili Živan Vidaković iz Osijeka i Đurica Martinović iz Gibarca, jer nedavno je u suradnji sa Šokačkom granom promovirana knjiga »Gibarac – 15 godina poslije«, prvi uradak jednog Gibarčana o Gibarcu, autora Žike Vidakovog, koja je tiskana u tiskari Panline u Gibarcu, vlasnika spomenutog Đurice. 
Kako je ovaj skup bio i u funkciji izborne skupštine gibaračke udruge, usvojeni su izvješće o radu, program rada za tekuću godinu i financijsko izvješće, a u novi Upravni odbor izabrani su Željko Milanović, Mata Barišić, Mladen Martinović, Ljubica Vidaković, Ljubica i Pera Tomić, Elvira i Ivan Orozović, Đurđa i Ivica Bilandžija, Dragan Pavlović, Ilija Andrić, Ivica Milaščević, Mata Kopić i Branko Majačić.
Za dobro raspoloženje Gibarčana i gostiju bio je zadužen Bager-band iz Čepina, praseće pečenje osigurali su sami Gibarčani i vina je bilo u izobilju, dok su kolače donijele gibaračke snaše, jer godinama već, ulaznica za gibarački skup je tanjur kolača.                                                                                             
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika